logo

Wilt u via de email op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten, meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

U kunt bekijken welke lezingen we in het verleden hebben georganiseerd en welke cursussen.

Cursus voorjaar 2016

In het voorjaar van 2016 organiseert het Filosofisch Café Hoogeveen een cursus over het thema

De ongrijpbare mens. Een modern bio-filosofisch beeld.

De cursus wordt gegeven door drs. Heiko Roelfsema, bioloog, coach en counselor.

foto Heiko Roelfsema De filosofie vraagt zich nog steeds af: 'wie is de mens?' en vooral 'wie ben ik?'. Hiertoe zoekt het meer en meer antwoorden in de biologie, psychologie en neurowetenschappen.

In zes wervelende colleges, verdeeld over twee dagen, zal Heiko Roelfsema ons inwijden in de neurofilosofie, of nog breder, de biofilosofie, met als doel zoveel mogelijk kennis over de mens te integreren in een modern en vooral origineel mens- en zelfbeeld. Ingrediënten als erfelijkheid, opvoeding, cultuur en (brein)rijping spelen hierbij een grote rol. Zij vormen de wetenschappelijke basiskennis vanwaaruit een zoektocht naar meer ongrijpbare fenomenen als zelf, ziel, geest en bewustzijn mogelijk wordt. Moeten we bijvoorbeeld niet zozeer in termen van entiteiten of toestanden denken, maar meer in processen?

Deze integratie van kennis en hernieuwde interpretaties ervan, leidt tot opmerkelijk prikkelende ideeën en zelfs tot paradigmaverschuivingen. Ook over ons zelf. Misschien heeft de mens helemaal niet een zelf maar wordt hij/zij zichzelf. Zijn wij misschien onszelf niet, maar vinden wij onszelf langzamerhand uit. Maken we onszelf misschien grijpbaar door al onze ervaringen in één coherent verhaal "onder woorden" te brengen? Is er dus niet een te kennen zelf, maar rijpen we een leven lang uit, onder invloed van onze omgeving, binnen de mogelijkheden van onze erfelijkheid? Is de juiste vraag niet 'wie ben ik? maar 'wie ben ik aan het worden?'? En hoe kunnen we in dat licht kijken naar begrippen als ziel, geloof en moraal?

In de zes colleges, waar tussendoor ruimte is voor gesprek en ontmoeting, zal op basis van de laatste inzichten uit wetenschap en filosofie dit nieuwe mens- en zelfbeeld geschetst worden. Geen saaie filosofie over nieuwe weetjes, maar een sprankelend, spannend verhaal, rijk geïllustreerd met honderden beelden, afgewisseld door relevante tekstfragmenten en gedichten van biofilosofen avant la lettre als Rutger Kopland en Leo Vroman. Kennisoverdracht vol humor en verbeelding, omdat filosofie naast interessant ook leuk en verfrissend kan zijn.

Indeling van de colleges:

  • College 1: inleiding in de neuro- en biofilosofie vanuit een modern wereldbeeld;
  • College 2: erfelijkheid en ontwikkeling;
  • College 3: vorming en epigenetica;
  • College 4: rijping en afstemming;
  • College 5: zelfbeeld en emergentie;
  • College 6: zielsbeeld en mensbeeld.